- Dit evenement is voorbij.
Lezing Boymans meets Hillegonda
januari 22 @ 7:30 pm
€12,50Spreker: Alexandra van Dongen, conservator Museum Boijmans Van Beuningen, bestuurslid Stichting De Tijdtrap (Archeologie Rotterdam)
Tijdens haar lezing in de Hillegondakerk biedt Alexandra van Dongen een bijzonder trans-historisch kijkje in de keuken van de stad Rotterdam.
Voorafgaand aan de bouw van de Markthal in 2014 zijn er door de stadsarcheologen opgravingen gedaan, die laten zien hoe Rotterdammers in het verleden woonden, werkten, koken en aten. In het centrale roltrappenhuis van de Markthal is destijds een permanente tentoonstelling ingericht genaamd De Tijdtrap, die vanaf -2 tot en met -4 in de ruimtes onder de roltrappen naar de parkeergarages is te bezoeken. Een van de vitrines op -2 is kortgeleden omgebouwd tot een groot kookeiland, waarop al het kookgerei te zien is dat in het kookboek voorkomt. De alleroudste aardewerken kookpot is afkomstig uit de elfde-eeuwse boerennederzetting Rotta, die vooraf ging aan het ontstaan van de stad Rotterdam rond 1270. Ook zijn er enkele moderne en hedendaagse potten en pannen op het kookeiland tentoongesteld, die nog steeds in de stad worden gebruikt, zoals de ovenschotel uit het bezit van gastkok Yin Kohar van Verhalenhuis Belvédère. Aan de hand van dit Rotterdamse kookgerei heeft culinair-historicus Manon Henzen (Eet!verleden) recepten geselecteerd, die zowel gebaseerd zijn op vondsten van middeleeuwse voedselresten, alsook op recepten uit historische kookboeken afkomstig uit de Erfgoedcollecties van Bibliotheek Rotterdam.
In 2024 bestaat de Rotterdamse Markthal en de archeologische tentoonstelling De Tijdtrap aldaar 10 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum is er een bijzonder kookboek verschenen: Een culinaire tijdreis. 1000 koken in Rotterdam.
Museumconservator en kunsthistoricus Alexandra van Dongen schreef in het kookboek over historisch kookgerei dat is afgebeeld op kunstwerken van Rotterdamse kunstenaars zoals Hendrick Sorgh en Marius Richters, die zich in diverse museale collecties bevinden, waaronder Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Rotterdam, Atlas van Stolk en andere kunstverzamelingen. In het boek beschrijft stadsarcheoloog Arnold Carmiggelt de geschiedenis van de opgravingen bij de Markthal. Senior-conservator John Tholen van de Bibliotheek Rotterdam schrijft over de collectie historische kookboeken in de Bibliotheek Rotterdam.
Voor meer informatie over De Tijdtrap: https://www.detijdtrap.nl en Boijmans meets Hillegonda – flyer